Connect with us

Care sunt beneficiile, dar si riscurile in cresterea bebelusilor langa animale

ADELINA

Care sunt beneficiile, dar si riscurile in cresterea bebelusilor langa animale

Buna ziua, tururor!

Astazi vreau sa povestim putin despre un subiect controversat, care, recunosc ca inainte sa devin mamica, m-a pus si pe mine pe ganduri.

Ce facem cu animalul nostru atunci cand aducem un bebelus pe lume? Il instrainam sau il pastram langa bebelus si sporim ingrijirea patrupedului si curatenia in casa?

Multe mamici se tot intreaba care este varianta corecta atunci cand raman insarcinate si parca totusi nu vad viata fara prietenul blanos care pana atunci le-a adus bucurii si le-a fost alaturi chiar si in cele mai grele momente, cu caldura si gingasia lui.
Este destul de clar ca ne atasam de animale ca de oameni, uneori chiar mai mult. Mancam, ne plimbam, vorbim, ba chiar si dormim cu animalul nostru de companie. In timp, o astfel de dragoste il pozitioneaza ca fiind oficial un membru al familiei noastre.

O am pe Nobby de 10 ani si chiar nu vad viata fara ea. Are propriul ei dressing, loc la masa, in masina, in pat, in inima, in viata noastra, tabieturi, ritual de frumusete bine stabilit, obiceiuri. Are cate un loc peste tot, pe care si l-a castigat prin gingasie si devotament. In tot acest timp n-a stat singura mai mult de cateva zile cand eram plecata din tara. Nici cand plec la evenimente ea nu ramane acasa singura. Este cu mine in masina. Dupa 10 ani de “mama” de bichon, am devenit mama in mod real si biologic. Mama Zenaidei. Am stiut din acel moment ca va trebui sa ma documentez despre tot ceea ce tine de cresterea bebelusului meu langa fetita mea blanoasa si adorabila. Am intrebat specialisti, medici, psihologi, pediatri, iar raspunsul a fost acelasi: “Cainele nu afecteaza viata bebelusului, ba mai mult, il ajuta mai mult decat iti imaginezi.”

Aici subliniez ca nu facem referire si la alte animale in afara de caini pentru ca m-am documentat in mod aplicat, avand un catel.
In prima faza, am fost putin exagerata cu aceasta ingrijire dusa la extrem, iar inainte de 3 August, data la care s-a nascut Zenaida, am mers cu Nobby la salon si am tuns-o extrem de scurt, astfel incat sa nu lase par de nicio culoare. Mentionez faptul ca bichonul nu este o rasa care naparleste foarte des sau mult, asa ca asta nu reprezenta chiar o problema, dar fiind la prima mea sarcina, am vrut sa fie totul impecabil, inclusiv cainele ??
Am tuns-o, am spalat-o, i-am facut deparazitare interna si externa. Mai aveam sa-i pun botosei de spital in labute. Dupa ce s-a nascut, Nobby era foarte curioasa de bebelus, desi se apropia cu teama si reticenta. Am lasat sa decurga totul natural si firesc. Cand dorea sa o miroase, ii era permis, insa numai in zona parului si a picioruselor. Toate astea pana cand fetita a implinit 5 luni si a inceput sa o descopere mai atent pe Nobby. Curiozitatea o facea pe micuta sa fie atrasa de miscarile si tumbele pe care catelusa le facea, mai ales spre distractia Zenaidei, de cum mananca, se joaca sau cere dragoste de la stapani.

Era din ce in ce mai fascinata de ea. A inceput sa o atinga si sa se distreze de cate ori o vede.
Unele mame ar fi speriate si sceptice in fata unei astfel de “scene” pe principiul ca animalul este plin de bacterii si se imbolnaveste copilasul. Haideti sa mergem mai departe sa vedem care sunt avantajele deciziei de a-ti pastra catelusul in preajma copilului nou-nascut.

Beneficiile relatiei bebe-patruped:
Poate ca nu stiati, insa studiile au demonstrat ca toti copiii care cresc langa un caine au mai multa incredere in ei, sunt mai sociabili, mai dezinvolti, mai curajosi si evident, cresc fara frica unui animal.
Pe langa asta, stim cu totii ca primul an de viata al oricarui bebelus este cel mai important in dezvoltarea imunitatii si a anticorpilor in organism. Asadar, bebelusii care au avut un catel in preajma din primele zile alea vietii lor, devin mult mai strong (puternici) in fata a 48% dintre alergiile existente. Asta inseamna ca ei deja pornesc cu o imunitate mult mai solida fata de a acelor copii care sunt feriti de animale cat sunt mici. Aceasta teorie nu se aplica si daca parintii aduc un animalut in casa atunci cand bebelusul lor are deja 3 ani. Desigur, aici nu intra in discutie animalele salbatice, pentru ca in acest caz totul se poate intoarce impotriva copilului, implicit a familiei, iar situatia poate scapa de sub control in multe moduri grave. Este discutabil si in privinta rasei. Nu include in categoria de “caini ideali in preajma copiilor” si rasele periculoase, mari si agresive. Stiu, se spune ca ei sunt foarte blanzi si protectori vizavi de copii, dar totusi exista riscuri de atac. Tine de decizia fiecarui parinte. El isi cunoaste si animalul, dar si obiceiurile si comportamentul acestuia.

Asa ca, dragilor, pastrati-va animalutele de companie, pentru ca pe langa aceste beneficii realmente importante pentru dezvoltarea copiilor vostri, puteti avea parte si de multe episoade amuzante.

De mentionat:
Bebelusii nu au voie sa imparta mancarea cu patrupezii.
Bebelusii sa nu fie lasati sa manance de pe jos, unde “circula” o multitudine de bacterii, chiar daca aparent este curat.
Dupa rasfatul cu blanosii, bebelusii musai trebuie spalati pe manute. Fata si mainile trebuie ferite intotdeauna de linsul animalelor, dar foarte important, si de pupicii unor oameni straini.
Copiii mici au obiceiul de a-si baga manutele in gurita, fie in semn de rasfat, dureri de dintisori, mancarime a gingiilor sau pur si simplu obicei, asta insemnand ca drumul spre infectii sau complicatii este unul foarte scurt si usor.

Ne revedem curand.

Va pupam!

Continuați lectura
S-ar putea să-ți placă și...
1 Comment

1 Comment

  1. Ionela

    aprilie 8, 2019 la 10:23 pm

    Si eu am bison frize. si a credit numai cu fetita mea sophia si in ziua de azi se joaca inpreuna si in spectral se iubesc unul pe celalait sunt de necessarily.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus